Петте велики елемента изграждат всичко в природата, включително храните и билките. В зависимост от преобладаването им в тях се определят шест основни вкуса:
- сладък – вода и земя
- кисел – земя и огън
- солен – вода и огън
- лютив – огън и въздух
- горчив – въздух и пространство
- стипчив – въздух и земя.
Хранителната среда в организма определя вида на микроорганизмите, които живеят в него. Множество видове не могат да бъдат култивирани със съвременните лабораторни средства. Липсата на експериментални методи за анализ беше пречка за задълбоченото им езследване. В последното десетилетие нова генерация генетични тестове даде възможност за широки изследвания на човешкия микробиом – целия генетичен материал на микроорганизмите от определена среда. Това доведе до огромен брой публикации върху компонентите на микробиома и промените настъпващи в него. Нашият микробиом, наричан „забравеният орган“(1). съдържа геном, който надхвърля нашия собствен около 100 пъти (2) и изпълнява ключови дейности, свързани със здравето ни (3) В човек има около1014 бактериални клетки (100 000 000 000 000) и у него може да се развият 105 – 106 бактериални поколения за един живот.