Начало > Новини > Публикации > Аюрведичните принципи в храненето и вътрешната среда на организма

Аюрведичните принципи в храненето и вътрешната среда на организма

Петте велики елемента изграждат всичко в природата, включително храните и билките. В зависимост от преобладаването им в тях се определят шест основни вкуса:

  • сладък – вода и земя
  • кисел – земя и огън
  • солен – вода и огън
  • лютив – огън и въздух
  • горчив – въздух и пространство
  • стипчив – въздух и земя.

Хранителната среда в организма определя вида на микроорганизмите, които живеят в него. Множество видове не могат да бъдат култивирани със съвременните лабораторни средства. Липсата на експериментални методи за анализ беше пречка за задълбоченото им езследване. В последното десетилетие нова генерация генетични тестове даде възможност за широки изследвания на човешкия микробиом – целия генетичен материал на микроорганизмите от определена среда. Това доведе до огромен брой публикации върху компонентите на микробиома и промените настъпващи в него. Нашият микробиом, наричан „забравеният орган“(1). съдържа геном, който надхвърля нашия собствен около 100 пъти (2) и изпълнява ключови дейности, свързани със здравето ни (3) В човек има около1014 бактериални клетки (100 000 000 000 000) и у него може да се развият 105 – 106 бактериални поколения за един живот.


Прочетете презентацията на д-р Антоанета Заркова