Начало > Д-р Антоанета Заркова

Д-р Антоанета Заркова

Д-р Заркова практикува аюрведа в създадения от нея диагностичен, лечебен и образователен „Аюрведичен център – София“, основан през 2001 г. Специализирала е в редица клиники в Индия и Европа. Учила се е при д-р Дейвид Фроли, Атрея Смит, д-р Сунил Джоши, проф. Радей Шиям Шарма и др.

През 2001 г. в Уттар Каши в Хималаите тя получава посвещение в йога от нейния гуру Шри Свами Чайтаниянандаджи Махарадж. След това заминава на духовно пътешествие до изворите на Ганг, ашрамите от веригата на Свами Шивананда в Ришикеш, и Ганготри. През 2009 г. Взима посвещение в Крия Йога от династичната линия на Лахири Махасая. През 2015 преминава майсторски клас за преподаватели по йога в Кайвалядхама, Индия.

От 2007 г. провежда курсове по аюрведа съвместно с Европейския институт за ведически изследвания.

През 2008 г. започва съвместна програма с Националния Институт по Аюрведа в Джайпур, Индия. През 2010 г. д-р Заркова е член на Организационния комитет на Международната група за популяризиране на аюрведа по света, създадена от AYUSH, Отдела по аюрведа, йога, унани, сиддха и хомеопатия към Министерството на здравеопазването на Индия.

Д-р Заркова има защитена специалност по вътрешни болести и 30-годишен стаж в областта на вътрешната медицина и хематологията. Паралелно с клиничната дейност и научноизследователска работа е  участвала в множество кличини изпитания на нови биологични лечебни средства. Има редица публикации и участия в международни конгреси.

От 2016 г. е преподавател по аюрведа в СУ „Св. Климент Охридски“ и лектор в специалността  по йога към Националната спортна академия.

От 2007 г. провежда обучение по аюрведа за шираката публика.

От 2009 г. е председател на Българско сдружение Аюрведа.

От 2011 г. е заместник председател на Клуб Приятели на Индия.

Член е на Управителния съвет на Българска федерация по йога от март 2015.

Автор е на книгата „Цветната феерия на медитацията“.

Translate »