Dołącz do bukmachera Mostbet w Polsce i ciesz się wygrywaniem w zakładach sportowych i grach hazardowych. Tak wysokich kursów nie znajdziesz nigdzie indziej, a także różnych bonusów i promocji, darmowych zakładów, darmowych spinów i szybkich wypłat. Nie zapomnij pobrać naszej aplikacji mobilnej z tego linku, aby obstawiać nawet w podróży!
Начало > За аюрведа > Аюрведа и йога

Аюрведа и йога

Аюрведа и Йога са част от ведическата традиция на Индия. Целта на Аюрведа е изцеляването на тялото и ума, а Йога цели разгръщане на нашите висши способности и съзнание, залегнали в нас като потенциал. Идеалното здраве е необходимо условие за напредналите й техники и основа върху която се градят висшите й практики. Тя е венецът на ученията на Хималайските мъдреци. И двете системи са се развивали паралелно през хилядолетията и са се прилагали заедно. Те споделят много общи принципи. За постигане на съвършено здраве Йога си служи с различни прийоми, които се използват и от Аюрведа, но в облекчен вариант, пригодени за обикновения човек.

В Йога има осем степени. Една от тях е контролът върху дишането или ПРАНАЯМА. Предлагам на Вашето внимание една изключително важна дихателна техника, която се използва и в Аюрведа при много заболявания поради силното си хармонизиращо въздействие върху функцията на двете мозъчни полукълба. Нарича се алтернативно дишане.

Между дишането и ума съществува тясна взаимна връзка. Като въздействаме върху едното, ние повлияваме и другото. Управлявайки едното, ние управляваме и другото.

Алтернативното дишане успокоява ума, намалява нервното напрежение, създава усещане за покой и хармония. То е ефективно при лечение на болестите на дихателната, кръвоносната и нервната система, както и за състояния на хронична умора, слаба имунна система и възстановяване след болест. То е най-значимото отделно действие, което можем да практикуваме за подобряване на нашето здраве.

ПРАНАЯМА въздейства върху всички органи в тялото чрез масажиращото действие на вдишването и издишването и подобряване на кръвоснабдяването им. Тя е важен метод за лечение на психически болести, депресия и различни зависимости и е много по-ефективна за въздигане на нашия дух от който и да било стимулант или наркотик.

Според Йога от двете страни на гръбначния стълб протичат два от най-важните нервни потоци: ИДА и ПИНГАЛА. Ида преминава през лявата ноздра и носи студената лунна енергия. Пингала преминава през дясната ноздра и носи топлата слънчева енергия. Обикновено в нас съществува баланс между двата типа енергии и дишането ни се извършва ту през едната, ту през другата ноздра на интервали от около два часа. През деня превалира дишането през лявата ноздра, а през нощта, когато тялото има нужда от повече топлина, дишането е предимно през дясната ноздра.

Техника на изпълнение:

Седнете в поза с кръстосани крака най-добре в лотос, но тъй като тя е много трудна може да седнете на стол и да кръстосате подбедриците. Гърбът, шията и главата трябва да са в една вертикална линия. Важно е да се чувствате удобно и да няма напрежение. Лявата ръка лежи на лявото коляно, като върховете на палеца и показалеца се докосват, а другите три пръста са изправени. Последователното затваряне на ноздрите става с дясната ръка, като показалецът и средният пръст са свити, а останалите три пръста са изправени. Затворете очи. Отпуснете лицевите мускули. Отпуснете корема. Издишайте бавно и пълно.

  1. Вдишайте през лявата ноздра като затваряте дясната с палеца.
  2. Задръжте дъха колкото можете като затваряте и двете ноздри.
  3. Издишайте през дясната ноздра като затваряте лявата с безименния и малкия пръст.
  4. Вдишайте през дясната ноздра като затваряте лявата.
  5. Задръжте дъха като затваряте и двете ноздри.
  6. Издишайте през лявата ноздра като затваряте дясната с палеца.

Това е един цикъл.

Започнете с 10 цикъла и постепенно увеличавайте техния брой.

Ако изпълнявате това дишане правилно без напрежение при редовно практикуване скоро ще почувствате ползата от него.

За понататъшно напредване в контрола на дишането е необходимо да се консултирате с опитен инструктор по йога.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Неправилното изпълнение на пранаяма може да има вредни последици за Вашето здраве.

Translate »