Dołącz do bukmachera Mostbet w Polsce i ciesz się wygrywaniem w zakładach sportowych i grach hazardowych. Tak wysokich kursów nie znajdziesz nigdzie indziej, a także różnych bonusów i promocji, darmowych zakładów, darmowych spinów i szybkich wypłat. Nie zapomnij pobrać naszej aplikacji mobilnej z tego linku, aby obstawiać nawet w podróży!
Начало > За аюрведа > Изисквания към аюрведичния лекар в древността

Изисквания към аюрведичния лекар в древността

Един от наи-старите писмени източници по Аюрведична медицина е „Чарака Самхита“. Различните автори го датират между осми и втори век преди Христа. Ето според него някои от изискванията на учителя (гуру) към учениците, които са решили да се посветят на медицинската професия:

Пред огъня, пред брамините и пред лекарите учителят трябва да инструктира своите ученици както следва:

  • Вие трябва да спазвате безбрачие, да говорите истината, да ядете вегетарянска храна, да имате режим на живот и хранене, които спомагат за развитието на интелекта, да се въздържате от завист, да не носите оръжие със себе си.
  • Трябва винаги да се подчинявате на моите инструкции, освен ако те не противоречат на законите на страната, или са насочени към вашата смърт или лъм греховни дейсвия или към смут.
  • Вие трябва да действате като пренебрегвате вашето его, със загриженост и несмутен ум, със скромност, бдителност и с покорство към моите наставления.
  • Трябва да полагате усилия да излекувате своя пациент.
  • Не трябва да участвате в злонамерени действия към своя пациент дори с цената на живота си.
  • Не трябва да пожелавате никаква собственост, принадлежаща другиму.
  • Не трябва да употребявате вино, да вършите грехове или да имате контакт с онези, които ги вършат.
  • Тайните на пациента не трябва да бъдат разкривани на другите.

Не е лесно да се постигне задълбочено познаване на „науката за живота“. Затова ученикът трябва да полага искрени усилия да бъде в постоянен контакт с това знание. Трябва да жадува за постигането на упоменатите качества, трябва да възприема доброто дори от своите врагове. Мъдрият приема цялата вселена като свой учител.

Ученикът трябва да бъде здрав и напълно отдаден на учението. Трябва да става рано сутрин или в последната четвърт от нощта. Трябва да се измие и да отправи молитви към боговете, светците, кравите, брамините, възрастните и просветлените. После трябва да седне удобно на равно и чисто място и да започне да рецитира сутрите наглас с голяма концентрация (древните писания, са най-често в стихотворна форма, написани с ритъм и мелодия за по-лесно наизустяване). Следкато е вникнал в смисъла им, трябва да повтори всичко отново като има предвид лечението на собствените си заболявания и тези на другите. Той трябва да продължи практиката си на обяд, след обяд и вечерта без никакво прекъсване.

Ето това е начинът за учене.

Translate »