Dołącz do bukmachera Mostbet w Polsce i ciesz się wygrywaniem w zakładach sportowych i grach hazardowych. Tak wysokich kursów nie znajdziesz nigdzie indziej, a także różnych bonusów i promocji, darmowych zakładów, darmowych spinów i szybkich wypłat. Nie zapomnij pobrać naszej aplikacji mobilnej z tego linku, aby obstawiać nawet w podróży!

Лечебни процедури

Начало > Лечение > Лечебни процедури

Процедурите се назначават от лекар.

Снехана

Третиране на цялото тяло с лечебни масла с определена техника. Процедурата разтваря мастноразтворимите токсини и спомага за  отстраняването им, успокоява нервната система, подобрява съня, забавя стареенето. На психическо ниво освобождава блокирани емоции и пречиства съзнанието. Времетраене – 50 мин.

Удвартана

Третиране на тялото с фини прахове от билки и бобви растения в посока отдолу нагоре. Премахва токсините и излишните течности, създава лекота и спомага за редукция на теглото. На психично ниво придава динамика на психиката и създава ентусиазъм. Времетраене – 30 мин. 

Удвартана на определен участък от тялото

Енергичен масаж с билкови прахове, смесени с лечебно масло. Третират се определени участъци от тялото с натрупани мазнини, целулит, особено бедрата и глутеалната област. Процедурата намалява натрупаните мазнини, прави кожата мека, придава усещане за лекота. Времетраене – 20 минути. 

Карнапурана

Напълване на ушния проход с приятно затоплени лечебни масла. Подходяща процедура при шум в ушите, намален слух, болки във врата. Има силен успокояващ ефект и се прилага при всяка снехана.

Нася

Поставяне на лечебни масла в носа. Има пречистващо действие за носните ходове и синусите, подхранва сетивните органи, поврлиява благоприятно  заболявания, засягащи зони над ключиците, включително главоболие, неврологични и психиатрични заболявания.

Нетра басти

Около очите се изграждат езерца от специално тесто и тях се налива гхий, обогатено с билки. Това е пречистваща и подхранваща процедура за очите. Показана е при умора на очите, парене, сухота, възпаления на клепачите, продължителна работа с компютър, диабетна ретинопатия в ранни стадии, неврит на очния нерв, отслабване на зрението при възрастни, при носене на очила и лещи. Осъществява  рефлекторно стимулиране на чревната перисталтика и спомага очистването на червата.

Широ абхиянга

Третиране на главата с лечебни масла. Процедурата успокоява и подхранва сетивата, премахва умората, подобрява съня, подхранва косата, премахва пърхута. Представлява част от редица процедури, но се прави и самостоятелно. 

Широдхара

Изливане на приятно затоплени лечебни масла в областта на третото око в продължение на 30 мин. Предшества се от широ абхянга. Върху очите се поставят тампони с розова вода. Има дълбок успокояваш ефект върху нервната система, спомага за елиминиране на емоции, пречиства психиката. Показана е при безсъние, нарушения на сетивните органи, възбудни състояния, неврози, прекомерна работа, стрес, психосоматични състояния, дразнимо дебело черво, неврологични заболявания, главоболие, епилепсия, болест на моторните неврони, психиатрични състояния, конвулсивни заболявания, псориазис, екзема, хипертония, алкохолизъм, пареза на фациалис, невропатии, загуба на паметта и др.

Кширадхара

Изливане на приятно затоплено прясно мляко, смесено с розова вода в областта на третото око в продължение на 30 мин. Предшества се от широ абхянга. Върху очите се поставят тампони с розова вода. Показана е при „горещи“ състояния (с преобладаване на питта доша), има дълбок успокояваш ефект върху нервната система, спомага за елиминиране на емоции, пречиства психиката. Повлиява благоприятно безсъние, нарушения на сетивните органи, възбудни състояния, неврози, прекомерна работа, стрес, психосоматични състояния, дразнимо дебело черво, неврологични заболявания, главоболие, епилепсия, болест на моторните неврони, психиатрични състояния, безсъние, конвулсивни заболявания, псориазис, екзема, хипертония, алкохолизъм, пареза на фациалис, невропатии, загуба на паметта и др.

Такрадхара

Изливане на приятно затоплено кисело мляко, смесено с отвара от билки в областта на третото око в продължение на 30 мин. Предшества се от широ абхянга. Върху очите се поставят тампони с розова вода. Има дълбок хармонизиращ ефект върху нервната система и психиката, спомага за елиминиране на емоции, пречиства съзнанието. Показана е при безсъние, депресивни състояния, неврологични заболявания, главоболие,  и др., при които преобладава тежката енергия, капха доша.

Широбасти 

На главата се залепва „шапка“ от кожа с помощта на специално тесто, напълва се с лечебно масло и престоява 20-45 мин. в зависимост от състоянието на пациента.   Подхранва цереброспиналната течност, мозъка и сетивата. Показана е при биполярни разстройства, шизофрения, мигрена, мултиплена склероза, сетивни нарушения, пареза на фациалис, безсъние, главоболие, нарушения на мозъчната циркулация.

Паришек

Поливане на тялото със затоплено масло, в посока на движение на енергиите според аюрведа. Процедурата ускорява оздравителните процеси, особено добре повлиява на ставни болки, мускулни болки, фибромиалгия, мускулна умора, фрактури, изгаряния І степен, скованост, подагра. Една от най-ефективните процедури за парализи, парези и почти всички видове неврологични заболявания. Може да се прави един път годишно като подмладяващо средство, особено в напреднала възраст. Постига омасляване, пречистване и подхранване едновременно.

Кати басти

Прави се езерце от специално тесто тесто върху лумбосакралния отдел на гръбначния стълб. В него се налива топло лечебно масло. Процедурата е показана при спондилоза, дискова болест, стеноза на лумбалния канал, анкилозиращ спондилит, радикулопатии, фрактури на прешлени, травматична параплегия.

Грива басти

Прави се езерце от специално тесто тесто върху шийния отдел на гръбначния стълб. В него се налива топло лечебно масло. Процедурата е показана при спондилоза, дискова болест, стеноза на лумбалния канал, анкилозиращ спондилит, радикулопатии, фрактури на прешлени, травматични състояния.

Прушта басти

Прави се езерце от специално тесто върху торакалния отдел на гръбначния стълб. В него се налива топло лечебно масло. Процедурата е показана при спондилоза, дискова болест, стеноза на лумбалния канал, анкилозиращ спондилит, радикулопатии, фрактури на прешлени, травматични състояния.

Уробасти  

Прави се езерце от специално тесто тесто в областта на сърцето. В него се налива топло лечебно масло. Ввъздейства върху емоциите, носи психична топлина и вътрешен комфорт. Показана е при блокирани емоции, сърдечна невроза с болки в сърдечната област, интеркостална невралгия, след сърдечни операции с бай пас или стентове, както и при патология на тимусната жлеза.

 Джану басти

Прави се езерце от специално тесто тесто върху колянната става. В него се налива топло лечебно масло. Процедурата е показана при гонартроза, спукан менискус, травматични състояния, болки в коленните стави.

Башпа сведана

Изпотяване с пара от билкови отвари в затворена кубична сауна, като главата е извън нея. Намалява болката и сковаността. Показана е при радикулит, остеоартрит, парези, парализи. Включва се в програмите за пречистване.

Пинда сведана

Третиране на тялото с топки от варен ориз в мляко и билки, завързани в памучен плат. Накрая болусите се отварят и оризът се нанася върху тялото. След края на процедурата остатъците от ориза се премахват с марли, намокрени с топла вода. Взима се топъл душ. Показана е при атрофия на мускулите, парализи, парези, скованост, ставни болки, остеоартрит, спондилоза, отслабване на крайниците, за подобряване на циркулацията, на тена, апетита и храносмилането, за хубава кожа и за добро здраве.

Патра потали пинда сведана

Третиране на тялото с болуси от запържени в лечебно масло пресни листа от противовъзпалителни билки, завързани в памучен плат. Болусите се загряват до 42-46°. Има дълбоко пречистващо и противовъзпалително действие. Показана е при коксартроза, спондилартроза, скованост на ставите, мускулни крампи, ревматоиден артрит, остеоартрит.

Валука сведана

Третиране на определени зони от тялото с топки от затоплен пясък, завързан в памучен плат. Прави се потупване в участъците с изразена мастна тъкан. Това лечение е силно проникващо. Показано е при затлъстяване, целулит, оток на ставите, парализи, мускулна ригидност.

Пизичил

Третиране на тялото с лечебни масла, в които се потапят топки от памучен плат и с определена техника се изстискват върху тялото. Маслото се стича по палеца на ръката, а с другата ръка едновременно се прави масаж. Предизвиква изпотяване, създава топлина, премахва запушвания на каналите на тялото. Много интензивно лечение. Извършва се от трима асистенти. Процедурата е показана при заболявания на ставите и нервите.

Нади сведана

Третиране на определени зони от тялото с пара от билки под налягане. Парата излиза със сила и има проникващ ефект. Преди това се нанасят лечебни масла. Има лечебен ефект върху дълбоките тъкани – костна, мускулна и нервна и упражнава пречистващ и противовъзпалителен ефект. Показана е при спондилоза,  остеоартрит, дискова болест, целулит. 

ЗАЯВЕТЕ ПРОЦЕДУРА:

[contact-form-7 id=“668″ title=“Заявка за лечебна процедура“]

 

Translate »