Dołącz do bukmachera Mostbet w Polsce i ciesz się wygrywaniem w zakładach sportowych i grach hazardowych. Tak wysokich kursów nie znajdziesz nigdzie indziej, a także różnych bonusów i promocji, darmowych zakładów, darmowych spinów i szybkich wypłat. Nie zapomnij pobrać naszej aplikacji mobilnej z tego linku, aby obstawiać nawet w podróży!
Начало > За аюрведа > Принципи на аюрведичното лечение

Принципи на аюрведичното лечение

Според Аюрведа причината за болестите е увеличаване и дебалансиране на една или повече доши, което предизвиква увреждане на храносмолателния огън (агни) и натрупване на токсини (ама) от непълното смилане на храната. Ама играе основна роля в болестния процес. Ключът към предотвратяване на болестите е да се помогне на тялото да елиминира токсините. Аюрведа предлага добре изпитани начини за това.

Най-мощната детоксикираща програма е така наречената ПАНЧАКАРМА, или петте действия. Започва се с подготвителни мерки, които правят токсините в тъканите разтворими и податливи към отстраняване. Тези подготвителни процедури се наричат ПУРВАКАРМА и се състоят във:

 1. Вътрешна олеация. Тя представлява приемане през устата на малки количества определен вид масло за няколко дни. Това размеква токсините и покрива каналите в тялото с тънък слой мазнина и улеснява отделянето им.
 2. Външна олеация (снехана). Тя представлява втриване в тялото на специален вид масло, подходящо за съответната доша, като се използва определена Аюрведична техника. Това също спомага за подготвянето на токсините за елиминация и действа успокояващо на нервната система, намалява стреса и е едно приятно преживяване, особено когато се прибавят и ароматни масла също съобразени с дошата.
  3. Сауна с пара от билкови отвари (сведана). Това съвсем разтваря токсините и ги насочва обратно към храносмилателния тракт, откедето са дошли, за да се установят в тъканите.

Сега пациентът е подхотвен за същинските очистващи процедури.

Панчакарма означава “петте действия” и се състои от пет мощни средства за детоксикация и намаляване на дошите. Те са:

 1. Лечебно повръщане (вамана). Премахва увеличената кафа от стомаха, нейното основно седалище.
 2. Разхлабителна терапия (виречана). Премахва ама и увеличената питта от тънките черва, черния дроб и далака.
 3. Лечебна очистителна клизма (нируха васти). Премахва увеличената вата от дебелото черво. Вата е най-важният етиологичен фактор за възникването на болестите. Според Аюрведа 80% от заболяванията се дължат на вата доша.
 4. Лечебна хранителна клизма (анувасана васти). Силен фактор за успокояване на вата доша.
 5. Нася. Прилагане на лечебни средства през носната лигавица под форма на пудри, масла, билкови отвари.

Всеки един от изброените методи на лечение може да се прилага и самостоятелно.

Тази програма за детоксикация е много мощно средство и за нея е необходимо пациентът да е в добро общо състояние. При слаби и изтощени болни се прилагат палиативни мерки за детоксикация и балансиране на дошите под общото наименование ШАМАНА. Тя включва:

 1. Билки, стимулиращи храносмилането.
 2. Билки за изгаряне на токсините.
 3. Гладуване.
 4. Йога: физически упражнения, дихателни упражнения, концентрация, медитация.
 5. Слънчеви бани.
 6. Въздушни бани.

По време на детоксикационнта програма е препоръчителна моно-диета, най-добре с кичари.

След приключване на детоксикационната терапия пациентът се придържа към подходящия за неговата доша хранителен режим и начин на живот.

Прилагат се т.н. подмладяващи средства (разаяна), на които Аюрведа е посветила цял раздел. Те представляват билки и минерали, съдържащи различни витамини, антиоксиданти, средства за балансиране на дошите и укрепване на имунната система.

Още по-фино хармонозиране на енергиите в организма се постига с използването на цветове, скъпоценни камъни, ароматотерапия.

Целта на Аюрведа е премахване причините за болестта, а не само повлияване на нейните симптоми. Лечението е строго индивидуално и комплексно. Тъй като в него се използват само природни средства, то изисква по-дълго време за постигане на лечебния ефект. Аюрведа не е „бърз ремонт с някое хапче“, което да ни позволи да продължим погрешния си начин на живот, без да обръщаме внимание на поведенческите корени на нашето заболяване. А то може да бъде симптом на един живот извън равновесие, сигнал който ТРЯБВА да вземем под внимание.

Translate »