Dołącz do bukmachera Mostbet w Polsce i ciesz się wygrywaniem w zakładach sportowych i grach hazardowych. Tak wysokich kursów nie znajdziesz nigdzie indziej, a także różnych bonusów i promocji, darmowych zakładów, darmowych spinów i szybkich wypłat. Nie zapomnij pobrać naszej aplikacji mobilnej z tego linku, aby obstawiać nawet w podróży!
Начало > За аюрведа > Определете своя дошов тип

Определете своя дошов тип

Предложената схема дава представа за основните характеристики на вата, питта и кафа. Напишете в един ред имената на трите доши: вата, питта и кафа. Под всяка една от тях в колонки отбелязвайте по една точка за всеки един от 19-те признаци, които най-добре пдхождат на Вас. Според броя на точките, които съберете за всяка доша, можете да определите своята психофизическа конституция. Дошата за която имате най-много точки определя Вашия тип. Ако получите почти равин брой за две от дошите, Вие сте двудошов тип. Рядко се случват тридошови типове, при които всички доши имат почти равен брой точки.

При отговарянето на въпросите може да се допитате до близки хора, които Ви познават добре. Не са редки случаите, когата човек сам не може да отговори вярно на тези въпроси. Наблюдава се тенденция към самоопределяне в тридошов тип. Доверете се на своите близки.

ВАТА ПИТТА КАФА
ТЯЛО

1.

2.

3.

Слабо, неразвито

Тесен гръден кош

Студени крайници

Добре оформено

Добре оформен гръден кош

Топли крайници

Едро, солидно, често пълно

Квадратен, широк гръден кош

Студени крайници

КОЖА

4.

5.

6.

Суха, студена, напукана

Тъмна

С бръчки

Влажна и топла

Светла с лунички

С бръчки

Влажна, студена, мазна, мека

Бледа

Гладка

КОСА

7.

8.

9.

Тънък косъм

Суха

Тъмна

Рано оплешивява

Груба

Руса, рижава

Дебел, здрав косъм

Мазна

Тъмна, къдрава

ЛИЦЕ

10.

11.

12.

13.

Остри черти

Тясно чело

Малки очи

Тънки, сухи устни

Остри черти

Средно голямо чело

Зачервени очи

Червени, гладки, тънки устни

Кръгло

Голямо чело

Големи очи с гъсти мигли

Големи, влажни устни

НОКТИ 14. Продълговати, чупливи, тънки Средно големи, меки, розови Широки, квадратни, дебели, гладки
ЗЪБИ 15. Малки, криви, тъмни Средно големи, често кървящи венци Бели, правилно подредени, здрави
ХРАНЕНЕ И ХРАНОСМИЛАНЕ

16.

17.

18.

Непостоянни хранителни навици

Топла храна, сладък вкус

Запек, газове, твърди изпражнения

Непостоянни хранителни навици

Студени храни, стипчив вкус

Редки изпражнения

Редовно хранене

Топли храни, горчив, стипчив вкус

Нормално оформени изпражнения

СЪН 19. Лек, може да спят малко, лесно се събуждат Неспокоен сън Дълбок сън, поне 8 часа, трудно се събуждат

Храните подходящи за Вашия дошов тип

Според Аюрведа в природата съществуват шест основни вкуса: сладко, кисело, солено, лютиво, горчиво и стипчиво. Тези вкусове произлизат от петте основни елемента, от които е изградено всичко във вселената.

  • Водата и земята образуват сладкия вкус.
  • Земята и огънят – киселия вкус.
  • Водата и огънят – соления вкус.
  • Огънят и въздухът – лютивия вкус.
  • Въздухът и пространството – горчивия.
  • Въздухът и земята – стипчивия.

Усещането на вкусовете не само влияе върху храносмилането, но има директно въздействие върху дошите.

Основен принцип в Аюрведа е, че подобното увеличава подобното.

Hапример сладкото, произлизащо от елементите вода и земя увеличава кафа доша, която е проявление на същите елементи, а намалява вата и питта. Сладки са храни като хлябът, оризът, млякото, захарта, повечето от плодовете. Те са необходими за всеки телесен тип, но прекомерната им употреба увеличава кафа и води до напълняване, засилване на слузната секреция в носа и околоносните синуси, образуване на храчки в бронхиалното дърво, предизвиква усещане за тежест, мързел, счита се за причина за развиване на диабет.

Киселото произлиза от елементите огън и земя. Киселите храни са най-полезни за вата. Малки количества могат да се използват от кафа и съвсем малки от питта. Такива са цитрусовите плодове, киселото мляко, оцетът, сиренето, всички храни, които са продукт на ферментация. Употребявани умерено, те стимулират апетита и слюноотделянето, подобряват храносмилането, ободряват ума. При прекомерна употреба предизвикват жажда, киселини, разстройство, може да спомогнат за развитието на различни заболявания.

Солените храни се използват в малки количества от всички типове, но са най-полезни за вата а увеличават питта и кафа. Солени са морската сол, каменната сол, келп. Соленото действа лаксативно, намалява спазмите в дебелото черво, подържа електролитния баланс, стимулира слюноотделянето, подобрява вкуса на храните, спомага храносмилането и отделителните процеси. Прекомерната употреба на сол може да наруши равновесието на питта и кафа. Предизвиква хипертония, влошаване на сърдечни заболявания, кожни заболявания, ранна поява на бръчки.

Лютивото е най-полезно за кафа, може да се използва в малки количества от вата и съвсем пестеливо от питта. Лютиви са много видове чушки, лук, репички, чесън, горчица, джинджифил. Те подобряват храносмилането, почистват синусите, стимулират носната и слъзната секреция. Прекомерната употреба може да доведе до усещане за парене и жажда, язва, кожни заболявания, диария, безсъние.

Горчивото е полезно за всички в малки количества, но е ной-добро за питта. Горчиви са кафето, алое, куркума, марули. Горчивото подобрява вкуса на храните в комбинация с другите вкусове. Счита се за антитоксично. Изчиства тялото и черния дроб от токсини. Облекчава усещането за парене и сърбеж при кожните заболявания, намалява температурата при фебрилни състояния, подобрява храносмилането. Има изсушаващо действие и предизвиква намаляване на мазнините в тялото. Прекомерната употреба не се препоръчва. Тя е причина за суха и груба кожа, отслабване и сексуални нарушения.

Стипчивото трябва да се използва в аптекарски количества. Всеки тип може да го употребява в минимални количества, но питта и кафа – малко повече от вата. Стипчиви са нарът, бобът, бамята, вишните, богатите на танини храни. Стипчивото има затягащо действие, намалява секрециите, спомага зарастването на раните и намалява кръвоизливите. Прекомерната употреба може да предизвика сухота в гърлото и устата, запек, газове, отслабване.

Хората с вата конституция трябва да избягват горчиви, люти и стипчиви храни. Препоръчвани за тях са сладките, солените и киселите храни. Не са подходящи леките, сухи и студени храни. Добре е всичко да е сготвено, топло, с достатъчно мазнина, тъй като вата доша е лека, суха и постна.

Хората с питта конституция трябва да избягват кисело, солено и лютиво, т.е. цитрусови плодове, туршии. Благоприятни за тях са сладки, горчиви и стипчиви храни, които трябва да не са топли и да са сготвени с умерено количество слънчогледово олио или претопено масло.

Хората с кафа конституция трябва да избягват сладко, кисело и солено. Добри за тях са горчивите, лютите и стипчиви храни, които трябва да са топли, с много малко мазнина, предимно царевично или слънчогледово олио.

Това са общи принципи, които не бива да се абсолютизират. Човек трябва да приема с храната си всичките шест вкуса, но в различни пропорции, съобразно своята преобладаваща доша. За да се постигне усещане за ситост е необходимо в едно хранене да присъстват всичките шест вкуса. Това разнообразие се постига, като към храната се прибавят различни подправки, а не с приемане на много продукти в едно хранене.

Translate »