Dołącz do bukmachera Mostbet w Polsce i ciesz się wygrywaniem w zakładach sportowych i grach hazardowych. Tak wysokich kursów nie znajdziesz nigdzie indziej, a także różnych bonusów i promocji, darmowych zakładów, darmowych spinów i szybkich wypłat. Nie zapomnij pobrać naszej aplikacji mobilnej z tego linku, aby obstawiać nawet w podróży!
Начало > За аюрведа > Ритми в природата

Ритми в природата


Денонощните ритми в природата


В съвременния свят на високи технологии човек все повече прекарва живота си заобиколен от компютри, изкуствено осветление, в кондициониран въздух, хранейки се с процесирани и генетично моделирани храни. Той постепенно загубва извечната си връзка с природата. Забравя, че е част от нея, че се подчинява на едни и същи закони. В човешката биология, както в целия заобикалящ ни свят, се наблюдава цикличност с различен характер и продължителност. Въртенето на Земята около собствената и ос е в основата на денонощния ритъм. В този цикъл от 24 часа от изгрев до залез и след това отново от залез до изгрев в природата последователно доминират трите основни доши: вата, кафа и питта.

преди и около зазоряване 2 – 6 часа вата
утро 6 – 10 часа кафа
около обяд 10 – 14 часа питта
след обяд и на смрачаване 14 – 18 часа вата
вечер 18 – 22 часа кафа
среднощ 22 – 2 часа питта

seasonsАко станете от сън през вата-периода, Вие се възползвате от качествата на вата доша: лекота, бодрост и подвижност. Разсънването е най-лесно тогава. Изпразването на дебелото черво, което е главното седалище на тази доша, е оптимално в този период, който бележи пик в неговата биологична активност. Ако се забавите и навлезете в кафа- периода, ще се почувствате тежък, вял, мързелив и ще се разсъните трудно. Тези усещания ще Ви следват през целия ден. Ако навикът да ставате късно се затвърди, постоянно ще имате чувсво, че Ви се спи. Около обяд, в периода на доминиране на огнената доша, е най-активният период. Работоспособността е най-голяма, храносмилателните възможности са най-силни. Апетитът се изостря и това е подходящото време за най-голямото хранене за деня – обядът. Питта доша е отговорна за храносмилането и обмяната на веществата. От 14 часа отново започва вата-период. Умствената дейност е най-продуктивна, сръчностите са най-големи в тези часове. След 18 часа започва кафа-период. Активността на организма спада. Вечерята трябва да бъде ранна и необилна. Ако си легнете в кафа-периода, преди 22 часа, ще спите дълбоко и спокойно. След 22 часа отново започва питта-период. Активността на организма нараства, вече не ни се спи както преди и когато си легнем, заспиваме трудно, а сънят ни е неспокоен. Човек трябва да познава и да се съобразява с тези цикли, да се движи в хармония с вълните на природата, а не да се бори с тях.


Сезонните ритми в природата


Въртенето на Земята около Слънцето е в основата на сезонната цикличност в природата. Един пълен годишен цикъл ни превежда през кафа, питта и вата периоди. Дошите са навсякъде в природата и вътре в нас, правейки ни неразделна част от заобикалящия ни свят.

Зимата и ранната пролет са кафа-сезон. Времето е студено и влажно. Това е периодът на острите респираторни заболявания: хрема, бронхити, трахеобронхити. Обострят се хроничните синуити и бронхити и бронхиалната астма. Увеличават се секретите от горните дихателни пътища. За да се предпазите от всичко това, консумирайте топли храни и напитки. Горещият чай от джинджифил е добър избор. Яжте повече лютиви, стипчиви и горчиви храни като люти чушки, чили, леща, боб, а през пролетта – пресни салати и спанак. Сладкишите трябва да се намалят, а рафинираната захар да се замени с пчелен мед. Предпочитайте по-леки и сухи храни, с по-малко мазнини. Тежките млечни продукти като сирене, кисело мляко, сладолед, са особено склонни да увеличават кафа и трябва да се намалят.

През късната пролет и лятото, когато започнат горещините, е питта-сезонът. Увеличаването на топлината в природата и във Вашето тяло може да предизвика киселини в стомаха, конюнктивити, кожни възпаления. През този период предпочитайте хладни храни и напитки, но не ледено студени. Консумирайте сладки, горчиви и стипчиви храни като: ориз, млечни произведения, сладки плодове, салати и други пресни листни зеленчуци, бобови варива. Използвайте питта – успокояващи подправки като копър, кориандър, кимион, кардамом. Намалете киселото, соленото и лютото. Не прекалявайте с физическите упражненния. Водните спортове са за предпочитане.

През есента, когато времето е студено и ветровито, доминира вата доша. Ако тя се увеличи твърде много може да ни обхване безпокойство и безсъние, да получим главоболие, болки в гърба и ставите, запек, кожата ни да стане необичайно суха. Всичко това са последици от дисбаланса на вата доша. Късното лягане и преумората допълнително утежняват това състояние. За да избегнете всичко това, консумирайте топли напитки и храни, с повече мазнина отколкото през другите сезони като ядки, задушени зеленчуци в масло, млечни произведения. Всичко да е добре сготвено, а не сурово. Избягвайте салатите от сурови зеленчуци. Яжте повече сладко, кисело и солено. Избягвайте горчивите, люти и стипчиви храни. Апетитът се увеличава като естествена мярка за намаляване на вата, но не яжте повече отколкото може да усвоите. Препоръчвани подправки са канела, джинджифил, кимион. Пазете се от студа. Не прекалявайте с физическите упражнения.

Преходите от един сезон към друг са особено критични периоди, в които започват всички заболявания. За да запазим своето здраве, трябва да преминаваме с особено внимание през тях. Дошите са нестабилни под влияние на атмосферните промени и човешкият организъм е податлив на болести. Според Аюрведа през тези преходи се извършват преобладаващата част от естествените механизми за очистване на тялото. Уникалната лечебна система ПАНЧАКАРМА улеснява и усилва тези естествени процеси. Процедурите, които я съставляват, са най-ефективни на двете основни граници между сезоните:

  • преходът от есента към зимата, от 20 октомври до 20 ноември, е най-подходящото време за елиминиране на трите доши.
  • прeходът от зимата към пролетта – от 21 март до 21 април е най-доброто време за елиминиране на кафа доша.

Увеличените доши трябва да се изхвърлят преди да се настанят дълбоко в организма и да причинят заболяване.

Translate »