Dołącz do bukmachera Mostbet w Polsce i ciesz się wygrywaniem w zakładach sportowych i grach hazardowych. Tak wysokich kursów nie znajdziesz nigdzie indziej, a także różnych bonusów i promocji, darmowych zakładów, darmowych spinów i szybkich wypłat. Nie zapomnij pobrać naszej aplikacji mobilnej z tego linku, aby obstawiać nawet w podróży!
Начало > За аюрведа > Защо и как възникват заболяванията? Как да балансираме енергиите в тялото?

Защо и как възникват заболяванията? Как да балансираме енергиите в тялото?

Според Аюрведа болестите възникват в резултат от промяната в съотношението на трите доши вата, питта и кафа. Това съотношение е специфично за всеки човек и се определя в момента на неговото зачеване.

Различни фактори както от външната среда, така и такива, произлизащи от самите нас може да доведат до увеличаване на дошите. Това са най-често начинът на хранене, начинът на живот, емоционалните ни нагласи, сезонните промени.

Увеличаването на дошите уврежда храносмилателния огън, храната не се преработва напълно и се натрупват несмлени маси, наречени АМА. Дебалансираната доша заедно с ама се натрупва в слабите места на тялото, където се манифестира болестта.

Важен принцип в Аюрведа, който ни дава ключ към разбирането на причините за заболяванията е „подабното увеличава подобното“. Всяка доша се увеличава от въздействия, които имат същите качества като самата нея.

Сухите храни, сушените плодове, студените и леки храни, тичането, скачането, непрекъснатото бързане, прекомерната работа увеличават вата, чиито качества са суха, лека, студена, подвижна.

Факторите, които увеличават питта, са горещи, лютиви храни, цитрусови плодове, храни, които са продукт на ферментация, както и горещо и влажно време. Качествата на питта са гореща, влажна, кисела.

Факторите увеличаващи кафа са студено, влажно време, приемът на млечни продукти, студени, тежки и мазни храни, месо, бездействие, спане през деня. Свойствата на кафа са студена, мазна, тежка, бавна.

Според древните тектове болестта има шест фази:

1) Натрупване – повишаване на една или повече доши. Болестта започва в едно от трите главни седалища на дошите: стомахът за кафа, тънките черва за питта, дебелото черво за вата.

2) Повишаване – продължава процесът на увеличаване на дошата и създаване на дисбаланс с останалите доши.

3) Разпространение – главното седалище „прелива“ от увеличената доша и тя се разпространява по цялото тяло, увличайки със себе си ама.

4) Локализиране – дошата се установява в слабите места на тялото.

5) Проявление – появяват се симптоми на болестта в мястото, където дошата се е установила.

6) Пълно разгръщане на болестта, поява на усложнения, хронифицирене.

В първата фаза, фазата на натрупване, се наблюдават симптоми, причинени от увеличената доша. Увеличената кафа предизвиква тежест, ленивост, бледост, подуване на корема, повишено слюноотделяне. Повишената питта предизвиква парещо усещане, киселини, горчив вкус в устата, гняв. Повишената вата предизвиква газове с подуване на корема, запек, суха кожа, умора, безсъние, влечение към топли храни, напитки и дебели дрехи, както и чувство на тревожност и безпокойство.

Във втората и третата фази на повишение и разпространение тези симптоми се засилват. В четвъртата фаза, когато увеличената доша се установява в някое от слабите места на организма, започва да се формира същинското заболяване. Например вата доша може да се насочи към костната тъкан и ставите и да предизвика остеоартроза.

В петата фаза заболяването се манифестира. Едва на този етап според съвременните критерии може да се разпознае и дефинира определено заболяване.

В шестата фаза то се формира окончателно. Започват и неговите усложнения.

Аюрведа ни съветва да се научим да разпознаваме ранните прояви на увеличаване на дошите и да ги балансираме своевременно с диетични мерки, сезонни очистващи мероприятия и съответни промени в начина ни на живот.

Аюрведичният подход към лечението на заболяванията се базира на принципа противоположното намалява и балансира противоположното.

Съвети за балансиране на вата:

 1. Редовни навици
 2. Спокойствие
 3. Много почивка
 4. Топлина
 5. Обилна успокояваща вата храна
 6. Голямо количество топли течности
 7. Масажи със сусамово масло

Съвети за балансиране на питта:

 1. Хладина във всякаква форма
 2. Умереност във физическите натоварвания
 3. Избягване на стимуланти
 4. Питта успокояваща храна
 5. Изключване на алкохола

Съвети за балансиране на кафа:

 1. Разнообразни стимули в живота
 2. Силни физически натоварвания
 3. Топлина
 4. Кафа намаляваща диета
 5. Намаляване на сладкото
 6. Горещ чай от джинджифил с храната
Translate »